نقش هوش مصنوعی (AI) در زنجیره تامین و لجستیک
تنها چند ماه از راه اندازی ربات چت هوش مصنوعی ChatGPT توسط شرکت OpenAI می گذرد اما در حال حاضر جهان را مانند طوفانی در بر گرفته است. تنها پنج روز طول کشید تا ChatGPT به بیش از یک میلیون کاربر برسد. و رکوردهای پلتفرم هایی مانند TikTok و Instagram و برنامه هایی مانند Spotify و Dropbox را شکست.
اقتصاددانانی مانند گلدمن ساکس بر این باورند که هوش مصنوعی مولد می تواند جایگزین یک چهارم مشاغل فعلی در سراسر جهان یا به عبارتی 300 میلیون شغل شود.
بیشترین تهدید برای کارهای اداری و پشتیبانی و پس از آن مشاغل حقوقی، معماری و مهندسی است. و مشاغل یدی از جمله کارهای تعمیر و نگهداری، تعمیرات، ساخت و ساز و مشاغلی که نیاز به عکس العمل سریع و تحلیل و درک عمیق تری دارند مانند آتش نشانی، پلیس، پزشکی و پرستاری و غیره کمتر تحت تأثیر این فرآیند قرار می گیرند.
اما از طرفی افزایش بهره وری می تواند تولید ناخالص داخلی جهانی را سالانه 7 درصد بهبود ببخشد.
انتظار می رود مشاغل در ایالات متحده، ژاپن و سوئد بیشتر در معرض خطر باشند، در حالی که مشاغل در چین و هند امن تر خواهند بود.
در این گزارش آمده است: «علیرغم عدم قطعیت قابل توجه در مورد پتانسیل هوش مصنوعی مولد، توانایی آن در تولید محتوای غیرقابل تمایز از خروجی های تولید شده توسط انسان و شکستن موانع ارتباطی بین انسان و ماشین، نشان دهنده یک پیشرفت بزرگ با اثرات بالقوه بزرگ اقتصادی است.
با این حال در مورد نگرانی از افزایش نرخ بیکاری نیز کارشناسان بر این باورند که از دست دادن شغل ناشی از اتوماسیون در طول تاریخ با ایجاد انواع جدیدی از مشاغل جبران شده است. این مشاغل جدید که پس از نوآوریهای تکنولوژیک به وجود میآیند، «اکثریت قریب به اتفاق رشد اشتغال در درازمدت» را در پی دارند.
در این گزارش آمده است: "ترکیب صرفه جویی قابل توجه در هزینه نیروی کار، ایجاد مشاغل جدید و بهره وری بالاتر برای کارگران، احتمال رونق کسب و کارها و بهره وری را افزایش می دهد که رشد اقتصادی را به طور قابل توجهی افزایش می دهد، اگرچه پیش بینی و تعیین دقیق زمان چنین رونقی دشوار است." .
تخمین زده شده است که هوش مصنوعی مولد میتواند رشد سالانه بهرهوری نیروی کار ایالات متحده را در طی 10 سال کمتر از 1.5 درصد افزایش دهد. با این حال، بسته به سطح دشواری وظایفی که هوش مصنوعی قادر به انجام آن خواهد بود، این افزایش می تواند متفاوت باشد.
هم چنین نظرسنجی Sortlist Data Hub نشان داد که 26 درصد از شرکتهای نرمافزار و فناوری اروپایی در حال برنامهریزی برای کاهش مشاغل به عنوان نتیجه مستقیم ظهور ChatGPT هستند.
در اروپا نیز نقشهای پشتیبان دفتری بیشترین تاثیر را از حضور هوش مصنوعی خواند گرفت زیرا 45 درصد از کار آنها میتواند خودکار شود.
در خارج از ایالات متحده و اروپا، اقتصاددانان کشورهای ژاپن، سوئد و اسرائیل را به عنوان کشورهایی که احتمالاً بیشترین تأثیر را از اتوماسیون خواهند داشت، ذکر می کنند، در حالی که کارگران در چین، ویتنام و هند جزو کشورهایی هستند که با احتمال کمتری مواجه هستند.
بنابراین هوش مصنوعی مولد می تواند منجر به "اختلال قابل توجه" در بازار یا بهتر است بگوییم تغییر فرآیندها در بازار کار شود.
هنگامی که صحبت از حوزه های خاص برنامه و گزینه های ممکن برای بهینه سازی کسب و کار مثلا در حوزه لجستیک می شود، ChatGPT نشان می دهد که قادر است
هرچند استفاده از هوش مصنوعی در لجستیک به خودی خود یک هدف نیست. در حمل و نقل اما هوش مصنوعی نه تنها تضمین می کند که محموله ها به طور ایمن و به موقع به دست گیرنده برسد بلکه بهره وری را نیز بیشتر می کند. بنابراین میبینیم همه سود می برند: مشتریان، کارمندان و محیط زیست.
به عبارتی هوش مصنوعی به سرعت به بخشیدن و ساده سازی فرآیندهای ضروری مختلف کمک می کند. اتوماسیون کارهای روتین که پیش تر زمان زیادی می برد، کارایی و دقت شان افزایش یافته و احتمال خطای انسانی را کاهش می دهد. در نتیجه، پیاده سازی هوش مصنوعی در صنعت لجستیک می تواند هزینه ها را کاهش داده و رضایت مشتری را افزایش دهد.
به همین دلیل شرکت ها در سراسر جهان در حال پیاده سازی این فناوری قدرتمند در عملیات روزمره خود هستند.
معایب هوش مصنوعی در زنجیره تامین
هر تکنولوژی در کنار مزایای بیشماری که دارد ، معایبی را هم شامل می شود و استفاده از هوش مصنوعی هم ازین قاعده مستثنی نیست :
1. هزینه بالای پیاده سازی هوش مصنوعی در مدیریت زنجیره تامین.
علاوه بر هزینه بالای پیاده سازی، هوش مصنوعی میتواند در زنجیره تامین اختلال ایجاد کند و منجر به از دست دادن شغل برای انسان شود زیرا ماشینها در انجام وظایف کارآمدتر میشوند.
2. عدم شفافیت و کنترل بر زنجیره تامین مبتنی بر هوش مصنوعی.
این مورد هم می تواند منجر به اختلال در زنجیره تامین و در نهایت باعث ضرر کسب و کارها شود. علاوه بر این، هوش مصنوعی می تواند نگرانی های اخلاقی و حفظ حریم خصوصی ایجاد کند.
3. نیاز به مهارت ها و دانش تخصصی برای بهره برداری از هوش مصنوعی در مدیریت زنجیره تامین.
اولا نیاز به مهارتها و دانش تخصصی برای کار با هوش مصنوعی میتواند مانعی برای ورود برخی شرکتها باشد. ثانیاً، هوش مصنوعی میتواند خطر وابستگی به تأمینکنندگان را ایجاد کند، زیرا شرکتها برای مدیریت زنجیره تأمین خود به سیستمهای مجهز به هوش مصنوعی متکی میشوند. در نهایت، هوش مصنوعی همچنین میتواند منجر به افزایش پیچیدگی در زنجیره تامین شود، زیرا شرکتها تلاش میکنند هوش مصنوعی را در عملیات موجود خود ادغام کنند.
4. احتمال اختلال در زنجیره تامین به دلیل هوش مصنوعی.
این فناوری هنوز نسبتا جدید و آزمایش نشده است، بنابراین ممکن است اشکالات یا مشکلات پیش بینی نشده ای ایجاد شود. علاوه بر این، هوش مصنوعی برای عملکرد صحیح به داده های زیادی نیاز دارد، بنابراین اگر هر نوع مشکل داده وجود داشته باشد، می تواند باعث اختلال در زنجیره تامین شود.
5. تاثیر هوش مصنوعی بر مشاغل در صنعت مدیریت زنجیره تامین.
در نهایت، هوش مصنوعی میتواند برای مشاغل در صنعت مدیریت زنجیره تامین خطر ایجاد کند، زیرا میتواند بسیاری از وظایفی را که در حال حاضر توسط کارگران انسانی انجام میشود، خودکار کرده و جایگزین کند.
پتانسیل هوش مصنوعی در زنجیره تامین و لجستیک بلامنازع است. با این حال، این که بگوییم مسیر رسیدن به هوش مصنوعی بدون چالش خواهد بود، دروغ است.
به همین دلیل برای ایجاد زنجیرههای تامین موفق مبتنی بر هوش مصنوعی، باید از چالشهایی که ممکن است در این مسیر با آنها مواجه شوید نیز آگاه باشید. از جمله این چالش ها :
سیستم های هوش مصنوعی معمولاً مبتنی بر ابر هستند و به پهنای باند گسترده ای نیاز دارند. گاهی اوقات، اپراتورها برای دسترسی به این قابلیتهای هوش مصنوعی به سختافزار تخصصی نیز نیاز دارند و هزینه این سختافزار ویژه هوش مصنوعی میتواند سرمایهگذاری اولیه عظیمی برای بسیاری از شرکای زنجیره تامین باشد.
از آنجایی که بیشتر سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی و ابری کاملاً مقیاسپذیر هستند، سطح کاربران و سیستمهای راهانداز اولیه که ممکن است برای تأثیرگذاری مورد نیاز باشد، می تواند بالاتر باشد. از آنجایی که همه سیستمهای هوش مصنوعی منحصربهفرد و متفاوت هستند، این موضوعی است که شرکای زنجیره تامین باید به طور عمیق با ارائهدهندگان خدمات هوش مصنوعی خود در مورد آن صحبت کنند.
مانند هر راه حل فناوری جدید دیگری، پذیرش هوش مصنوعی و استفاده موثر از آن به آموزش پرسنل نیاز دارد، که جنبه دیگری است که از نظر زمان و هزینه به سرمایه گذاری قابل توجهی نیاز دارد. و این موضوع می تواند کارایی کسب و کار را تحت تاثیر قرار دهد زیرا شرکای زنجیره تامین باید از نزدیک با ارائه دهندگان هوش مصنوعی برای ایجاد یک راه حل آموزشی موثر و در عین حال مقرون به صرفه در طول مرحله یکپارچه سازی همکاری کنند.
ماشینهایی که با هوش مصنوعی کار میکنند دارای یک شبکه استثنایی از پردازندههای جداگانه هستند و هر یک از این قطعات نیاز به تعمیر و نگهداری و تعویض گهگاهی دارند. چالش در اینجا این است که به دلیل هزینه و انرژی احتمالی مورد نیاز، سرمایه گذاری عملیاتی می تواند بسیار زیاد باشد. هنگامی که زمان تعویض برخی از این قطعات فرا می رسد، قبوض آب و برق ممکن است بالا برود و مستقیماً بر هزینه های سربار تأثیر بگذارد.
کاربردهای هوش مصنوعی در لجستیک چیست؟
به کارگیری هوش مصنوعی مورد استفاده در بخش های مختلف لجستیک که در حال حاضر در دست انجام است این صنعت را متحول کرده است.
پیش بینی روند بازار
با توجه به حجم گسترده دادههایی که میتوان از مرور اینترنت و خرید آنلاین جمعآوری کرد، به لطف استفاده از فناوریهای دیگر مانند تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ، عادات مصرف مردم شناسایی میشوند. علاوه بر این، با یادگیری ماشینی، ماشین ها می توانند نحوه و زمان خرید مشتریان را پیش بینی کنند. یا به طور موثر کل موجودی خود را کنترل کنند، بنابراین با واقعیت سازگار شده و اتوماسیون را تقویت میکنند.
انبارهای خودکار
در انبارهای خودکار، نرم افزار مدیریت با رباتیک ترکیب می شود و ترکیب هر دو امکان انجام عملیات جایابی و حمل و نقل محصول به صورت مستقل را فراهم می کند. به این ترتیب، هوش مصنوعی امکان تخصیص منابع مناسب به هر یک از فعالیت هایی را که به صورت روزانه به وجود می آید را ممکن می سازد.
از این نظر، استفاده از Big Data به منظور راه اندازی لجستیک از قبل و جلوگیری از کمبود موجودی، اجتناب از ذخیره سازی اضافی و در نتیجه کاهش استفاده از منابع بسیار مهم است.
هماهنگی و بهینه سازی حمل و نقل
امکان برنامهریزی حمل و نقل در مناسبترین زمانها و انتخاب بهترین مسیرها را فراهم میکند. نمونه بارز آن شرکت علی بابا است. این شرکت توانسته است با بهبود کارایی مسیرهای تحویل را کنترل کند که نتیجه آن کاهش 30 درصدی مسافت و کاهش 10 درصدی در استفاده از وسیله نقلیه است. در نتیجه، این مسیرهای تحویل برنامه ریزی شده به کاهش انتشار CO2 کمک می کند.
با استفاده از این فناوری، کنترل و تجسم دقیق تمام سفرهای انجام شده توسط کالاها نیز امکان پذیر است، بنابراین زمان حمل کننده بهتر مدیریت می شود. همه این اقدامات می تواند خطر خطا را کاهش دهد و در نتیجه رقابت پذیری شرکت ها را بهبود بخشد.
پشتیبانی از حمل و نقل چند وجهی
آینده حمل و نقل لجستیک چندوجهی است، اما ساختن آن آینده مستلزم یکپارچه سازی سیستم های مدیریتی پیچیده است. هوش مصنوعی در حال حاضر مزایایی را برای این اکوسیستم حمل و نقل یکپارچه ارائه می دهد.
بیل گیتس معتقد است « چت جیپیتی، مهمترین پیشرفت فناوری از زمان رابط کاربری گرافیکی است» و شنیدن این حقیقت از زبان یکی از برجستهترین چهرههای فناوری دنیا، شاید کمی ترسناک باشد.
اما chat gpt به عنوان نمونه موفق یک چت بات هوشمند یک ابزار است و هر ابزاری دارای درصدی خطاست و ممکن است با موضوعات پیچیده ای که نیاز به سطح عمیق تر تحلیل دارد دچار مشکل شود.
در نهایت تصمیم بر استفاده از ابزارهایی نظیر chat gpt به نیازها و اهداف ما بستگی دارد. بنابر این لازم است قبل از تصمیم در مورد استفاده از این ابزار برای پروژه یا سازمان خود، مزایا و معایب آن را بررسی کنید.
تقریباً در هر دهه، فناوری جدیدی پا به عرصه وجود گذاشته و مردم، کسبوکارها و همهچیز را تحت تاثیر قرار داده است. رسانههای اجتماعی، آخرین انقلابی بود که شاهدش بودیم و اکنون، چت جیپیتی و هوش مصنوعی بهکار رفته در آن است که آتش به جان کسبوکارها و مردم انداخته است.
سلاح چت جیپیتی و هوش مصنوعی، دادهها هستند و چه کسی این سلاح را در اختیار دارد؟ غول های فناوری مانند مایکروسافت، گوگل، فیسبوک، آمازون
اینکه چت جیپیتی تا کجا دوام میآورد و موفقیتی که اکنون به آن دست یافته را حفظ کند یا نه، برای هیچکس روشن نیست. اما آنچه که مسلم است این است که چت جیپیتی، راهی را آغاز کرده که حتی اگر خودش هم نتواند آن را به پایان برساند، دیگران ادامهدهندهاش خواهند بود.
#لجستیک
#مرکز_پردازش_ایفا
#انبارداری
#حمل_و_نقل
#چت_جی_پی_تی
#چت_بات